Maassa, merellä ja ilmassa! Lähdetkö mukaan?

HISTORIA-lehden seuraavassa numerossa ryömitään rottien täyttämässä tunnelissa Yhdysvalloissa, purjehditaan viikinkien kanssa ryöstöretkelle ja lennetään yhdysvaltalaisten pommikoneiden kyydissä Tokion ylle kostamaan japanilaisten hyökkäys Pearl Harboriin.

perjantai 13. huhtikuuta 2018 teksti Bue Kindtler

MAASSA!

Ryömi maan alle tunneleihin pohjoisvaltioiden upseerien eversti Rosen ja majuri Hamiltonin kanssa. Miehet joutuivat vuonna 1863 etelävaltioiden pahamaineisimpaan vankilaan, Libby Prisoniin. Kun nälkä alkoi tappaa vankeja, upseerikaksikko tajusi, että heidän on paettava selviytyäkseen hengissä. Ainoa mahdollisuus oli kuitenkin kaivaa tunneli vanhasta keittiöstä, jonka vangit olivat nimenneet ”rottahelvetiksi”.

Taskuveitsi ja sylkykuppi varusteinaan upseerit alkoivat öisin kaivaa ahdasta tunnelia vartijoiden partioidessa heidän yläpuolellaan. Tunnelin pimeydessä he eivät nähneet siellä olevia satoja rottia, mutta he tunsivat niiden tassuttelevan ympärillään ja yli selkänsä ja jalkojensa. Rottien ulosteen hajussa oli lähes mahdoton hengittää. Sitten tunneli romahti...

MERELLÄ!

Kun viikingit lähtivät ryöstöretkilleen Englantiin, he varustivat satojen sotalaivojen laivaston täynnä verenhimoisia miehiä, jolle oli luvattu palkkioksi suuria rikkauksia. Viikinkikuningas kutsui laivaston koolle, mutta pienemmät päälliköt toimittivat laivat ja miehistö koostui muun muassa talonpojista, joiden oli itse tuotava mukanaan aseet, ruokaa ja airo soutamista varten.

Niin sanotut ledung-laivastot olivat viikinkien keskeinen sotilasorganisaatio. HISTORIA vie sinut alan johtaviin asiantuntijoihin kuuluvan arkeologin Morten Ravnin kanssa tutustumaan viikinkien vuosittaisten Eurooppaan suuntautuneiden sota- ja ryöstöretkien järjestelyihin.

...JA ILMASSA!

7. joulukuuta 1941 Yhdysvaltojen laivastotukikohta Pearl Harbor muuttui liekehtiväksi laivojen hautausmaaksi japanilaisten tehdessä sinne yllätysiskun. 

Japanin hyökkäys järkytti koko Yhdysvaltoja, ja presidentti Theodor Roosevelt vaati raivoissaan kostoa. Hän vaati maataan viemään sodan Japaniin, maksoi mitä maksoi.

16 pommikonetta lähetettiin kuuluisan lentäjä-ässän James Doolittlen johdolla hyökkäykseen Tokioon tarkoituksena kosto ja amerikkalaisten sotamielialan kohottaminen. 

Lentäjät tiesivät, että heillä ei olisi riittävästi polttoainetta kotiin päästäkseen ja että edessä saattoi olla itsemurhatehtävä.  

Haluatko lähteä matkalle historiaan maalla, merellä ja ilmassa?

- Tilaa HISTORIA täältä 17. huhtikuuta mennessä

Ehkä sinua kiinnostaa...