Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Aleksanteri II ja sekki, jonka Venäjä sai Alaskasta.

AoH

Miksi Venäjä myi Alaskan?

Miksi Venäjä myi Alaskan Yhdysvalloille?

VASTAUS Venäjän palveluksessa ollut tanskalainen Vitus Bering löysi Alaskan vuonna 1741. Venäjä julisti alueen ja sen turkiskaupan pian omaisuudekseen. Turkiskaupasta saadut tulot vähenivät 1800-luvulla. Samaan aikaan tsaari Aleksanteri II tarvitsi rahaa maan yhteiskunnan ja armeijan ajanmukaistamiseen. Lisäksi hän pelkäsi, että Venäjä menettäisi alueen ilman kompensaatiota, jos britit yrittäisivät vallata sen. Sen vuoksi hän myi Alaskan Yhdysvalloille 7,2 miljoonalla dollarilla vuonna 1867.

Katu Sheep Campissä Alaskassa kultaryntäyksen aikana 1800-luvun lopulla. Kun Yhdysvallat osti Alaskan Venäjältä vuonna 1867, moni näki sen rahan hukkana.

© library of congress

Summa muodosti noin 2 prosenttia Yhdysvaltain budjetin menoista sinä vuonna. Myöhemmin alueelta tehtyjen kulta- ja öljylöytöjen valossa se oli polkuhinta, mutta tuolloin monet amerikkalaiset näkivät ostoksen tuhlauksena. Toiveita rahojen takaisinsaamisesta ei lyhyellä tähtäimellä ollut. Yhdysvaltain tavoitteena oli vahvistaa asemiaan Tyynellämerellä, koska britit voimistivat läsnäoloaan Länsi-Kanadassa. Vuonna 1896 Alaskassa puhkesi kultakuume. Öljynporaus aloitettiin 1960-luvulla.

Lue myös:

Kulttuuri

Lady Chatterleyn rakastaja oli liian uskalias briteille

11 minuuttia
Hitler

Galleria: Hitlerin maalaukset

3 minuuttia
Sarjamurhaajat

Pedofiili aatelismies oli keskiajan karmein sarjamurhaaja

11 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota