Joukko räjäytti vaunun ryöstäessään junan Wyomingissa vuonna 1899. Kuva elokuvasta Butch ja Kid – auringonlaskun ratsastajat

© 20th Century-Fox/Getty

Butch Cassidy & Sundance Kid

He ryöstivät enemmän pankkeja ja junia kuin kukaan muu. Sitten he katosivat Etelä-Amerikkaan. Butch Cassidy ja Sundance Kid olivat villin lännen viimeiset legendaariset rosvot.

torstai 6. syyskuuta 2018 teksti Magnus Västerbro

On sateinen yö kesäkuussa 1899. Union Pacificin juna ”Overland Flyer Limited” on matkalla länteen ja lähestyy siltaa Wilcoxin lähellä Wyomingissa. Yhtäkkiä kuljettaja näkee pimeydessä kaksi miestä, jotka välkyttävät valoja. Se tarkoittaa, että jokin on vinossa edessä olevilla raiteilla. Ehkä rautatiesilta on romahtanut?

SUURI PAKO 1944

Junan pysähdyttyä selviää, että todellinen vaara on aivan toisenlainen. Kuljettajan luo tunkeutuu kaksi naamioitunutta miestä, jotka pakottavat hänet ajamaan hitaasti sillan yli. Junan ylitettyä sillan sen alle sijoitetut dynamiittilataukset räjähtävät hävittäen koko rakennelman. Sen jälkeen matkustajavaunut erotetaan veturista ja tavaravaunuista, joissa on matkatavaroita ja postia. Ryöstön seuraava vaihe voi alkaa. Jostain ilmestyy vielä neljä rosvoa, joiden kasvot on mustattu ja naamioitu läheisestä ravintolasta otetuilla servieteillä. 

Junaryöstö dynamiitilla

Ensin miehet menevät lukitun ja sinetöidyn postivaunun luo ja yrittävät saada sen sisällä olevaa virkailijaa avaamaan oven. Mies kieltäytyy. Nopeasti rosvot lataavat oven ulkopuolelle dynamiittia, ja ovi räjäytetään kappaleiksi. Pian osoittautuu, että sisällä ei ole mitään arvokasta. Seuraavaksi vuorossa on niin ikään sinetöity vaunu, jonka sisällä pikalähetyksenä lähetettyjä paketteja. Myös sen sisällä oleva virkailija kieltäytyy avaamasta, ja niinpä ryöstäjät turvautuvat jälleen dynamiittiin. He kuitenkin arvioivat räjähdysaineen määrän väärin. Vaunun toinen kylki ja katto repeytyvät irti räjähdyksessä, joka näkyy useiden kilometrien päähän.

Tyttöystävä Etta Place seurasi Harry Alonzo Longabaughia, alias Sundance Kidia, ja Butch Cassidya Etelä-Amerikkaan vuonna 1902. 

The Wild Bunch

Kuin ihmeen kaupalla vaunun sisällä ollut mies säilyy haavoittumattomana. Vaunusta rosvot löytävät lopultakin etsimänsä – kassakaapin, joka avataan jo tutuksi tulleeseen tyyliin räjäyttämällä. Kaapista löytyy todellinen aarre: käteistä rahaa, kultaa, timantteja, kelloja ja jalokiviä lähes 50 000 dollarin edestä. Saaliin arvo nykyrahassa mitattaisiin miljoonissa.

SUURI PROPAGANDASOTA

Ryöstäjät saattavat ratsastaa pois itseensä tyytyväisinä. He ovat tehneet erään historian suurimmista junaryöstöistä.

Porukka kutsui itseään nimellä ”The Wild Bunch” (hurja joukko). Nimi oli lainattu aiemmin vaikuttaneelta rosvojoukolta. Jengiä johtivat Butch Cassidy ja Sundance Kid -nimillä tunnetut miehet.  

Butch Cassidy alias Robert Parker

Butch Cassidy, joka oli jengin aivot, syntyi 13. huhtikuuta 1866 Utahin Beaverissa. Hänen oikea nimensä oli Robert Leroy Parker. Hänen lapsuudenperheensä oli mormoneita, jotka tuolloin rakensivat uutta yhteiskuntaa keskisessä Yhdysvalloissa sijaitsevaan karuun osavaltioon. Nuori Robert ei osoittanut kiinnostusta perheensä uskontoa kohtaan, vaan ajautui sitä vastoin usein hankaluuksiin lain kanssa. Erään kerran häntä syytettiin satulan varastamisesta, toisella kertaa hänen sanottiin ottaneen housut ja paidan myymälästä sen omistajan poissa ollessa. Hän kertoi aikoneensa maksaa jälkikäteen mutta päätyi lopulta oikeuden eteen.

Robert Parker päätyi työskentelemään karjatiloille. Siellä hän kohtasi vanhemman lehmipaimenen, jota kutsuttiin Mike Cassidyksi. Hän oli tunnettu hevos- ja karjavaras. Nuori Robert ihaili vanhempaa miestä ja otti hänen nimensä. Robertista tuli Butch Cassidy. 

Ensimmäinen pankkiryöstö 1889

Eräs syy nimenvaihdokseen saattoi olla sekin, ettei hän halunnut häpäistä
kunniallista elämää eläneen perheensä nimeä.

Butch Cassidy ajautui yhä syvemmälle rikoksen kierteeseen. Kesäkuussa 1889, vain 23-vuotiaana, hän ryösti kolmen muun kanssa San Miguel Valleyn pankin Coloradon osavaltiossa sijaitsevassa Telluriden kaupungissa.

Tuttujensa parissa Butch Cassidy sai nopeasti maineen epätavallisen charmanttina miehenä, joka sai nopeasti ystäviä. Hänet alettiin tuntea eräänlaisena herrasmiesvarkaana. Hän oli ylpeä siitä, ettei vahingoittanut uhrejaan. Vielä myöhemminkin Cassidy kehuskeli sillä, ettei ollut koskaan tappanut ihmistä.

Samaan aikaan hänen avustajansa, ne, jotka tunnettiin ”Hurjana joukkona”, olivat kaukana rauhallisista. Useat joukkion tielle asettuneet sheriffit saivat kohtaamisissa surmansa, ilmeisesti ilman, että jengin johtaja olisi millään tavalla pyrkinyt estämään tekoja. 

Sundance Kid aloitti hevosvarkaana

Toinen jengin johtajista, ”Sundance Kid”, oli oikealta nimeltään Harry Alonzo Longabaugh. Hän oli jättänyt kotinsa jo 15-vuotiaana ja aloittanut uransa hevosvarkaana. Lempinimensä hän otti Wyomingissa sijaitsevalta Sundance-nimiseltä pikkukaupungilta, jossa hänet kerran pidätettiin hevosvarkaudesta. Se oli ainoa kerta, kun sheriffi pidätti hänet, eikä hän unohtanut kehuskella asialla.

HUIJARI, JOKA MYI EIFFEL-TORNIN

Kun Sundance tapasi Butch Cassidyn, kaksikko ja loppujoukkio aloittivat pitkän ja menestyksekkään uransa pankki- ja junaryöstöjen parissa. Yhä uudelleen he iskivät laajalla alueella Etelä-Dakotassa, New Mexicossa, Nevadassa ja Wyomingissa. Ryöstöjen välillä he viettivät hiljaiseloa ja hakeutuivat Wyomingin Johnson Countyssa sijaitsevaan rotkoon, jota kutsuttiin nimellä ”Hole-in-the-Wall Pass”. Samassa paikassa piilotteli ajoittain myös muita lainsuojattomien joukkioita.

Menestys aiheutti joukolle myös harmia. Aina, kun he iskivät, heistä kirjoitettiin sanomalehdissä, joille rikostarinat olivat arvokkaita. Jokaisen ryöstön jälkeen nousi myös heistä elävinä tai kuolleina luvattu palkkio. 

The Wild Bunch meni ryhmäkuvaan

Eräs jengin tekemä virhe oli valokuvauttaa itsensä Fort Worthin kaupungissa sijaitsevassa valokuvaamossa. Kuvassa poseeraa viisi omahyväisen näköistä miestä. Lisäksi kuvaajalle annettiin lupa asettaa kuva näyteikkunaan mainokseksi. Ei kestänyt kauaa, ennen kuin eräs jengiä jahdanneista poliiseista sai tietää tapahtumista ja teetätti kuvasta kopioita. Pian kaikki maan poliisit tiesivät tarkkaan, miltä The Wild Bunchin jäsenet näyttivät. 

Silmukka kiristyi

Vuonna 1900 Yhdysvallat oli muuttunut. Vanhanaikaisille lainsuojattomille oli yhä vaikeampaa riehua vapaana. Maan keskushallinto oli vahvempi, ja sillä oli tukenaan uudet teknologiat. Lennättimen ja puhelimen avulla saattoi nopeasti levittää tietoa epäiltyjen sijainnista ja samaan aikaan viranomaiset olivat kartoittaneet yhä suuremman osan aiemmin tuntemattomista syrjäseuduista. Butch Cassidyn ja Sundace Kidin tavaramerkiksi noussut ryöstely kävi alati vaikeammaksi. Junia ja pankkeja vahtivat yhä useammin aseistetut vartijat. Kaiken kukkuraksi jengin perässä olivat kuuluisan Pinkertonin etsivätoimiston väsymättömät etsivät. 

Cassidy ja Kid lähtivät Etelä-Amerikkaan

Kaiken tämän vuoksi kaksikko sekä Sundance Kidin tyttöystävä Etta Place, joka oli aiemmin toiminut opettajana ja prostituoituna, astuivat Buenos Airesiin menevän laivan kannelle 20. helmikuuta 1902. Argentiinassa kolmikko aikoi ostaa karjatilan ja elää karjankasvattajina.

“THE HE-SHE-LADIES” HUVITTIVAT JA JÄRKYTTIVÄT 1870

Kunniallista elämää kesti kolmen vuoden ajan. 14. helmikuuta 1905 kaksikko ryösti pankin Argentiinassa ja sai huomattavan saaliin. Vuosi ryöstön jälkeen Etta Place kyllästyi piilottelemiseen ja palasi takaisin Yhdysvaltoihin. Butch Cassidy ja Sundance Kid jatkoivat kuten aiemminkin, kunnes bolivialaiset sotilaat ampuivat heidät 7. marraskuuta 1908. Tapahtumaa pidetään villin lännen aikakauden symbolisena päätepisteenä.

Itsepintaisten huhujen mukaan kaksikko ei kuollut bolivialaisten sotilaiden luoteihin. Koska ruumiita ei koskaan varmuudella tunnistettu, lukemattomat todistajat väittävät nähneensä miehet yhdessä tai erikseen. Joidenkin mukaan he palasivat Yhdysvaltoihin. Jotkut jopa väittävät, että heille tehtiin plastiikkakirurgiset leikkaukset Euroopassa. 

Ehkä sinua kiinnostaa...