Historialliset aikajanat: Toinen maailmansota

Saksan johtaja Adolf Hitler aloitti suursodan, joka syöksi maailman liekehtivään tuhon ja kuoleman kaaokseen vuosina 1939–45. Tutustu toisen maailmansodan pääpiirteisiin täällä.

Versaillesin rauha aiheutti katkeruutta

Versaillesin rauhansopimus päätti ensimmäisen maailmansodan vuonna 1919, mutta se myös oli siemen seuraavalle suursodalle, sillä saksalaiset – ja nuori korpraali Adolf Hitler – olivat katkeria rauhanehdoista.

Hitler aloitti toisen maailmansodan

Hitleristä tuli natsi-Saksan johtaja, Führer, ja hän rikkoi Versaillesissa solmitun rauhan hyökkäämällä Puolaan vuonna 1939. Seuraavaksi Saksa miehitti Ranskan, ja vuonna 1941 Hitler hyökkäsi Neuvostoliittoon. Yhdysvallat liittyi toiseen maailmansotaan Japanin hyökättyä Pearl Harboriin vuonna 1941.

Toinen maailmansota kosketti koko maailmaa

Akselivallat eli Saksa, Italia ja Japani taistelivat liittoutuneita eli Yhdysvaltoja, Britanniaa ja Neuvostoliittoa vastaan. 60 miljoonaa ihmistä kuoli Euroopassa, Afrikassa ja Aasiassa, ennen kuin Saksa antautui toukokuussa 1945. Japani laski aseensa vasta elokuussa 1945 Yhdysvaltojen käytettyään sitä vastaan ydinpommeja.