Voynichin käsikirjoituksessa on 240 sivua, joista monia koristavat tuntemattomia kasveja esittävät kuvat.

Mystiset merkit kiusaavat koodinmurtajia

Erikoinen kirja, joka on kirjoitettu käsittämättömällä kielellä ja jossa on värikästä kuvitusta, on vaivannut salakirjoitusten ratkojia jo satoja vuosia.

torstai 15. marraskuuta 2012 teksti Sisse K. Ibsen

Amerikkalainen kirjakauppias Wilfrid Voynich osti vuonna 1912 italialaisilta ­munkeilta erikoisen kirjan. Se oli kirjoitettu tuntemattomalla kielellä, ja sen sivuja koristivat kasveja ja taivaan­kappaleita esittävät kuvat.

1900-luvun taitavimmat koodinmurtajat yrittivät turhaan tulkita Voynichin käsikirjoituksena tunnettua tekstiä. Myös Yhdysvaltain tiedustelupalvelun National Security Agencyn asiantuntijat ovat vuosikymmeniä yrittäneet tuloksetta ratkais­ta salaperäisen käsikirjoituksen arvoitusta.

Alkuperä tuntematon

Käsikirjoituksen alkuperää ja ikää ei tiedetä, mutta kaikesta päätellen se on ­tehty ennen 1600-lukua. Kirjan liittee­nä oli kirje, jonka mukaan se olisi myyty Pyhän saksalais-roomalaisen keisarikunnan hallitsijalle Rudolf II:lle (1552–1612). Voynich itse uskoi, että käsikirjoitus oli 1200-luvulla eläneen englantilaisen munkin Roger ­Baconin käsialaa.

Vuonna 2009 tehdyn radiohiiliajoituksen mukaan käsikirjoituksen pergamentti sekä sen ­muste ja värit ovat peräisin 1400-luvulta. Kirjan kieli ei sinänsä muistuta mitään tunnettua kieltä, ­mutta frekvenssianalyysin perusteella jotkut asiantuntijat uskovat, että teksti on kirjoitettu jollakin eurooppalaisella kielellä.

Lue lisää: Zodiac-murhaajan viesti ja muut arvoitukselliset kirjoitukset

Kirje sarjamurhaajalta, erikoinen rakkaudentunnustus ja kuolleen miehen henkilöllisyys ovat yhä selvittämättä. Salakirjoitusta on käytetty kautta aikojen milloin sotasalaisuuksien, milloin lemmenviestien laatimiseen. Useimmat salakieliset viestit saadaan ratkaistua ennemmin tai myöhemmin, mutta jotkut koodatut tekstit ovat säilyttäneet salaisuutensa vuosikymmenten ja jopa vuosisatojen ajan. Muutama salakirjoitusviesti on säilyttänyt salaisuutensa jopa vuosisatoja huolimatta koodinmurtajien ponnisteluista. Lue artikkeli maailman visaisimmista salakirjoituksista.
Lataa koko Tieteen Kuvalehti Historian numerossa 17/2012 julkaistu artikkeli pdf-tiedostona napsauttamalla alla olevaa painiketta.

Ehkä sinua kiinnostaa...