Maureja kiehtoi etenkin Mungo Parkin vaalea iho, jota hän joutui esittelemään kerta toisensa jälkeen.

Mungo Park näytillä maurikuninkaan hovissa

Mungo Park oli nauttimassa hänen kunniakseen järjestettyä juhlaillallista länsiafrikkalaisessa kylässä, kun joukko maureja pakotti hänet mukaansa. Hän pelkäsi henkensä puolesta ja kesti valittamatta nöyryytykset ja uteliaiden ihmisten käpälöinnin.

keskiviikko 30. heinäkuuta 2014

Maurit sieppasivat Mungo Parkin

7. maaliskuuta 1795: Kuvittelin itseni jo Nigerjoen törmälle ja mieleni valtasi tulevien ilojen odotus, kun joukko maureja yhtäkkiä astui majaan ja keskeytti unelmointini. He olivat saapuneet Alin käskystä viedäkseen minut hänen leiriinsä Benowniin.

Vaimo halusi nähdä valkoisen miehen

Maurit sanoivat, että jos lähtisin mukaan vastustelematta, minulla ei olisi mitään pelättävää. Jos taas kieltäytyisin, heidän olisi vietävä minut väkisin. Olin yllätyksen ja pelon lamauttama. Maurit yrittivät lieventää pelkoani vakuuttamalla, ettei minulla ollut mitään pelättävää. He kertoivat, että heidät oli lähetetty Alin vaimon pyynnöstä, sillä tämä oli kuullut paljon kristityistä ja halusi innokkaasti nähdä sellaisen.

Mungo Parkille luvattiin lahja

Heti kun vaimon uteliaisuus olisi tyydytetty, Ali antaisi minulle huomattavan lahjan ja joku saattaisi minut Bambarraan. Kun huomasin sekä anelun että vastarinnan turhaksi, lähdin maurien mukaan ja jätin isäntäni ja hänen seurueensa.

Lue lisää Mungo Parkin ajasta maurien luona

Lue Mungo Parkin koko silminnäkijäkertomus hänen ensimmäisistä päivistään panttivankina maurikuninkaan hovissa Historia-lehden numerosta 12/2014:

Huom! Sinun pitää olla kirjautunut historianet.fi-sivuston käyttäjäksi voidaksesi ladata artikkelin. Napsauta "Lataa artikkeli" -painiketta. Jos et ole kirjautunut sivustoon, sinulle tarjotaan mahdollisuutta rekisteröityä käyttäjäksi. Se käy nopeasti eikä maksa mitään.

Ehkä sinua kiinnostaa...