Video: Heliosentrinen järjestelmä

Vuonna 1400 Maa oli vielä kaikkeuden keskipiste. Reilut sata vuotta myöhemmin puolalainen Nikolai Kopernikus esitteli uuden aurinkokeskisen maailmanjärjestyksen. Katso animaatio erilaisista planeettajärjestelmistä.

torstai 12. joulukuuta 2013

Vuonna 1512 puolalainen tähtitieteilijä Nikolai Kopernikus totesi, että Maa ei ollutkaan universumin keskus, vaan Maa kiertääkin Aurinkoa! Näin Kopernikus romutti Ptolemaioksen symmetrisen maailmanjärjestyksen ja aloitti uuden luvun tähtitieteen historiassa. Kreikkalainen Klaudios Ptolemaios oli nimittäin 150 eaa. Almgeist-teoksessaan todennut, että Maa oli kaiken keskus. Tähän käsitykseen oli perustunut myös kristityn Euroopan maailmankatsomus useiden vuosisatojen ajan.

Kopernikus vastaan Ptolemaios

Yksinkertaisessa animaatiossa näytetään ensin Ptolemaioksen maakeskinen järjestelmä ja sen jälkeen Kopernikuksen heliosentrinen malli. Ptolemaioksen järjestelmässä näkyvät selvästi planeettojen ratojen pienet ympyrät. Ilman niitä malli ei olisi sopinut taivaankappaleista tehtyihin havaintoihin.

Kopernikuksen järjestelmäkään ei ollut täydellinen, sillä siinä planeetat kulkivat ympyränmuotoisilla radoilla, vaikka radat todellisuudessa ovatkin soikeita. Kopernikus aloitti kuitenkin tähtitieteen vallankumouksen, johon osallistuivat myös Tyko Brahe ja Johannes Kepler.

Katso animaatio:

Ehkä sinua kiinnostaa...