Mary Shelleyn kauhutarinassa sähkö sai Frankesteinin hirviön heräämään eloon. Kirjailija sai idean tarinaan tiedemies Aldinin kokeista vuonna 1803.

Outo tiedemies oli Frankensteinin esikuva

Kirjailija Mary Shelleytä innoittivat italialaisen fyysikon Giovanni Aldinin irvokkaat kokeet herättää kuolleita henkiin, kun hän vuonna 1816 kirjoitti kauhukertomusklassikkonsa Frankensteinista ja tämän hirviöstä.

maanantai 28. huhtikuuta 2014

Fyysikon kokeet antoivat idean Frankensteinin hirviöön

Mary Shelley oli 19-vuotias ollessaan vuonna 1816 lomamatkalla miehensä ja parin ystävänsä kanssa. Yksi seurueen jäsenistä oli englantilainen runoilija lordi Byron.

Sivistynyt seurue keskusteli tieteestä ja muun muassa sähkön mahdollisuuksista sekä Giovanni Aldinin kokeista. Eräänä myrsky-yönä nuoret lukivat toisilleen ääneen kauhukertomuksia, ja lordi Byron ehdotti, että he itsekin kirjoittaisivat ajan kuluksi kauhutarinoita. 

Aldini oli tohtori Frankensteinin esikuva

Shelleyn tarina kertoi tiedemiehestä nimeltä Victor Frankenstein, joka rakensi kuolleiden ruumiista uuden ihmisen ja herätti sen henkiin sähköllä, aivan kuten Aldini oli yrittänyt tehdä Lontoossa vuonna 1803.

Shelley kirjoitti tarinansa pohjalta myöhemmin romaanin, josta tuli suuri myyntimenestys. Tarina Frankensteinin hirviöstä kuuluu kauhukirjallisuuden klassikoihin. 

Lue lisää tosielämän Frankensteinista

Lue TK-Historia-lehden numeron 7/2014 artikkelista, miten Giovanni Aldini yritti herättää kuolleita eloon sähköllä.

Huom! Sinun pitää olla kirjautunut historianet.fi-sivuston käyttäjäksi voidaksesi ladata artikkelin. Napsauta Lataa-painiketta. Jos et ole kirjautunut sivustoon, sinulle tarjotaan mahdollisuutta rekisteröityä käyttäjäksi. Se käy nopeasti eikä maksa mitään.

Ehkä sinua kiinnostaa...