Arjen historia

 • Sivu 1 / 18
 • Vuoristorata oli Yhdysvaltojen suosituin huvipuistolaite lähes 50 vuoden ajan, ja aina kun yksi purettiin, tilalle rakennettiin kolme.

  Kutkuttavan kauhun metsästys

  06.07.2015.

  Yhdysvaltojen ensimmäisen vuoristoradan huippunopeus oli 10 kilometriä tunnissa. Sen valtava suosio aloitti vuoristoratojen kulta-ajan.

 • Aatelissukujen pojat opiskelivat ­hovissa ­hyviä tapoja ja aseen käyttöä, mutta he myös palvelivat kuningasta tämän aterioidessa.

  Piiskapoikia ja ahterinpyyhkijöitä

  02.07.2015.

  Keskiaikaisten hallitsijoiden ympärillä hyöri suuri joukko virkamiehiä ja palvelijoita. Jotkut vastasivat valtakunnan taloudesta tai johtivat armeijaa, toisten tehtävä taas oli maistaa hallitsijan ruokia tai pyyhkiä tämän takapuoli.

 • Muinaisilla kreikkalaisilla oli ebola

  23.06.2015.

  Ebola ei nykytietojen mukaan ole uusi tauti. 2 400 vuotta sitten se tappoi yli kolmanneksen Ateenan väestöstä.

 • Tämän linnan rakennutti prinssi Eugen Savoijilainen. Ensimmäisen maailmansodan jälkeen se on toiminut museona. Mikä sen nimi on? Tee visa ja katso, tiesitkö oikean vastauksen.

  Visa: Wienin historia

  19.06.2015.

  Wienin yliopisto saksankielisten maiden vanhin, ja muutenkin yksi Euroopan vanhimmista. Milloin se perustettiin? Visaile Itävallan pääkaupungista.

 • Jos uuden tosi-tv-sarjan osallistujat eivät pysy hyvissä väleissä paikallisen kylän asukkaiden kanssa, Saksan salainen poliisi, Gestapo, saattaa piipahtaa heidän luonaan yöllisellä vierailulla.

  Natsi-tosi-tv vihastutti Tšekissä

  16.06.2015.

  Uudessa tšekkiläisessä tosi-tv-sarjassa perhe matkustaa ajassa taaksepäin ja elää piilossa natseilta. Historiantutkijat ovat arvostelleet ohjelmaa ankarasti.

 • Marshall Walter “Major” Taylor (1878–1932) ryhtyi vuonna 1896 ratapyöräilyn ammattilaiseksi. Jo kahden vuoden kuluttua hänellä oli seitsemän maailmanennätystä.

  Visa: Pyöräily

  05.06.2015.

  Tiedätkö, miksi kutsuttiin pyörän edeltäjää ja kuka on voittanut 11 kertaa Grand Tour -kisan? Testaa tietosi Historian pyöräilyvisassa.

 • Pekingistä pääsee tutustumaan Kiinan muuriin, ja siellä sijaitsee Kielletty kaupunki, joka rakennettiin Ming-dynastian aikana. Kiellettyyn kaupunkiin oli pääsy sallittu vain keisarillisen suvun ja hovin jäsenillä.

  8 dynastiaa tekivät Kiinasta suuren

  01.06.2015.

  Kiinalaiset keksinnöt auttoivat hallitsijoita vaurastumaan. Esimerkiksi Ming-dynastian aikana kiinalaiset myivät eurooppalaisille posliinia hyvään hintaan.

 • Huhtikuussa 1915 turkkilaissotilaat pidättivät suurimman osan ottomaanien valtakunnan armenialaisista. Kuvan on ottanut salaa saksalainen, joka oleskeli Elazigin kaupungissa pidätysten aikana.

  Armenialaisten kansanmurha kuohuttaa

  24.04.2015.

  Ensimmäisen maailmansodan aikana ottomaanien valtakunta oli ahtaalla. Yritykset pitää valtio kasassa johtivat päätökseen tuhota armenialaiset.

 • Visa: Kuuluisat jalokivet

  17.04.2015.

  Kuinka arvokas on kuningatar Elisabet II:n jalokivikokoelma? Missä newyorkilaisessa liikkeessä on esillä suuri keltainen timantti? Visassa kuuluisat jalokivet.

 • Pyhimys – taivaallinen lobbaaja

  09.04.2015.

  Raamatun mukaan kristityillä ei ole kuin yksi jumala, mutta silti katolisilla ja ortodokseilla on iso joukko eräänlaisia puolijumalia.

 • Cancan-tähti menetti kaiken

  19.03.2015.

  Ollessaan uransa huipulla vuonna 1895 cancan-tanssijatar La Goulue päätti jättää Moulin Rougen ja perustaa oman show’nsa. Menestys jäi kuitenkin haaveeksi.

 • <strong>Valkoinen hääpuku</strong> Nuoren Viktorian hääpuvun valmistamiseen osallistui yli kaksisataa ihmistä.

  Kuninkaallisten oikuista tuli muotia

  23.02.2015.

  Britit jäljittelivät kuningatar Viktoriaa ja hänen perhettään 1800-luvulla kaikessa, eikä mikään ollut liian hullua ja naurettavaa matkittavaksi.

 • OSCAR-gaala: Suurimmat skandaalit

  23.02.2015.

  Yhdysvaltojen elokuva-akatemia on vuodesta 1929 jakanut vuosittain niin sanottuja Oscareita parhaiksi katsomilleen elokuville. Jakoperusteet ovat usein herättäneet keskustelua, ja skandaaleja on koettu niin kulisseissa kuin esiintymislavallakin.

 • Visa: Skotlannin klaanit

  12.12.2014.

  Miten Skotlannin eri klaanit voi tunnistaa, kuka oli Rob Roy, ja olivatko kaikki samannimiset sukua keskenään? Arveletko tuntevasi skottiklaanit? Todista siinä tapauksessa taitosi Historian visassa.

 • Orjan tytär kasvatettiin kuin lady

  20.11.2014.

  Uusi elokuva kertoo Dido Elizabeth Bellen tarinan. Hän oli ainoa musta nainen Englannin yläluokassa 1700-luvulla.

 • Visa: Epidemiat

  14.11.2014.

  Mistä musta surma sai nimensä ja kuinka pitkälle tuberkuloosin historia ainakin ulottuu? Testaa tietosi historian pahimmista sairauksista ja epidemioista.

 • Kaniinikannan kasvu saatiin kuriin vasta, kun apuna alettiin käyttää myksooma-virusta.

  24 kaniinia sai Australian polvilleen

  30.10.2014.

  Eurooppalaiset siirtolaiset vapauttivat luontoon 24 kaniinia metsästäjien ja luonnonystävien iloksi. Siitä sukeutui Australian pahin luonnonkatastrofi.

 • Lumièren veljekset jakoivat koko elämänsä ajan kaikki keksinnöistään saamansa rahat keskenään tasan.

  Veljekset keksivät elokuvan

  16.10.2014.

  1800-luvun lopulla ranskalaiset Lumièren veljekset halusivat järjestää maailman ensimmäisen elokuvanäytöksen. Työ vaati niin innostusta kuin ankaraa työtäkin.

 • Valtion vahvuus perustui sen sotilaisiin. Heidän piti myös suojella yhteiskuntaa alempaan luokkaan kuuluvien, kaikki raskaat työt tekevien heloottiorjien mahdollista kapinointia vastaan.

  Spartan sotilaita harjoitettiin armotta

  07.10.2014.

  Historia-lehti kertoo viisi syytä, miksi oli vaikeaa olla spartalainen.

 • Visa: Noitavainot

  22.08.2014.

  Mikä tapahtuma sai eurooppalaiset kammoksumaan noitia? Ja kuka oli ”Noitapiispa”?

 • Sivu 1 / 18

Pölyn ja veren kylät

Uusi lehti: Tutustu todelliseen Villin lännen menoon rautatietyöläisten alkeellisissa telttakylissä.

Saat superhauskan minikopterin

Tilaus: Kun tilaat Historian, saat oman kopterin, joka lentää, pyörii ja tekee voltteja ilmassa. 2 lehteä + kopteri vain 9,90!

Tilaa uutiskirje

Historian ilmainen uutiskirje.

Uutiskirjeen tilaajana saat joka viikko:

 • Parhaat artikkelit
 • Tuoreimmat uutiset menneisyydestä
 • Viikon visan

Gallup

Suosittelisitko Tieteen Kuvalehti HISTORIAA muille?

Tilaus: Kerro mielipiteesi ja osallistu kilpailuun. Voit voittaa upeita palkintoja!

3 nroa + Nano-kuoritakki - 14,90

Tilaa nyt: Saat 3 lehteä hintaan 14,90 ja kuoritakin. Säästä 110,95 euroa!

Tarkenna Historiaan

Tilaa nyt: Kun tilaat Historian, saat 3 numeroa ja kiikarin hintaan 13,90. Säästä 111 euroa.

2 Historia-lehteä + nanotakki: Vain 5,90

Tilaus: Pysy lämpimänä ja viisastu. Voit säästää 80,60 euroa.

Tieteen Kuvalehti
Historia
National Geographic

Copyright © 2009 Bonnier Publications