Yhdysvaltalainen Josephine Baker tuli kuuluisaksi rohkealla tanssillaan 1920-luvun Pariisissa. Hän oli ensimmäinen mustaihoinen naispuolinen maailmankuulu viihdetähti.

© akg/scanpix & ap/polfoto

Josephine Baker auttoi Ranskan vastarintaliikettä

Salaisiksi julistetuista asiakirjoista käy ilmi, että viihdetaiteilija Josephine Baker auttoi Ranskan vastarintaliikettä.

maanantai 10. lokakuuta 2016 teksti Emrah Sütcü
Tutkijat ovat julkistaneet vast­ikään löydetyn arkiston, johon on koottu tuhansia salaisia asiakirjoja Ranskan vas­tarinta­liikkeen, La Résistancen, toiminnasta toisen maailmansodan aikana. 

Josephine Baker sai kiitosta

Arkisto löytyi ­Pariisin lähistöllä sijaitsevasta Vincennesin linnasta, ja se sisältää muun muassa raportteja, kirjeitä ja valokuvia niin vastarintaliikkeen agenteilta, Vichyn hallitukselta kuin saksalaisiltakin.

Joukossa on myös kuuluisuuksien tie­toja. Esimerkiksi laulajatar ja tanssijatar Josephine Baker auttoi La Résistancea sodan aikana. Muistiinpanossa vuodelta 1943 todetaan:

”Baker on osoittanut suur­ta rohkeutta ja epäitsekkyyttä. Hänen kaltaisensa ulospäinsuuntautunut ihminen pystyy suuresti auttamaan vastarintaa.”

Tanssijatar urkki luottamuksellisia tietoja

Baker esiintyi kaikkialla Euroopassa ja hankki muun muassa suurlähetystöistä ja juhlista luottamuksellisia tietoja, jotka hän kirjoitti näkymättömällä musteella nuottipaperille. Sitten hän toimitti muistiinpanot vastarintaliikkeelle Ranskaan.

Ehkä sinua kiinnostaa...