Iranin ja Irakin välisen sodan aikana kummankin maan öljylähteitä ja öljyteollisuutta pommitettiin ankarasti.

Irak pysäytti lapsisotilaat myrkkykaasulla

Kun Irak vuonna 1980 hyökkäsi Iraniin, sodasta kehittyi lähes ensimmäisen maailmansodan toistoa juoksuhautoineen, myrkkykaasuineen ja mm. lapsisotilaiden tekemine massahyökkäyksineen.

Irak ja Iran kävivät kahdeksan vuotta Lähi-idän verisimpään ja raaimpaan kuuluvaa sotaa. Se alkoi vuonna 1980, kun Irakin diktaattori Saddam Hussein lähetti joukkonsa rajan yli naapurimaahan Iraniin.

Basij-armeijan sotilaat olivat poikia

Saddam luotti nopeaan voittoon huonosti varustetuista iranilaisista, mutta Iranin pappishallinto taisteli ankarasti vastaan ja perusti pelätyn basijiarmeijan. Se koostui pääasiassa fanaattisista nuorista miehistä ja jopa vasta 12-vuotiaista koulupojista.

Myrkkykaasun piti pysäyttää Iranin hyökkäys


Basijiarmeija houkutteli kymmeniätuhansia vapaaehtoisia, jotka usein vain kiväärillä ja parilla käsikranaatilla aseistautuneina hyökkäsivät Irakin asemiin suurin hyökkäysaaltoina. Paljon sotilaita menetettiin, mutta irakilaiset pakotettiin perääntymään.

Vuodesta 1983 lähtien irakilaiset pommittivat basijijoukkoja myrkkykaasulla. Kansainvälisten asiantuntijoiden mukaan irakilaiset ampuivat sodan viiden viimeisen vuoden aikana jopa satatuhatta sinappikaasu- ja hermokaasukranaattia. Sinappikaasu vahingoittaa ihoa ja keuhkoja, hermokaasu lamauttaa hermostoa.

Luvaton myrkkykaasu pysäytti lapsisotilaat

Suuri osa basijijoukoista oli koulupoikia, joista onnekkaat päätyivät Iraniin sairaalaan. Vaikka kansanvälisten sopimusten mukaan myrkkykaasun käyttö on kielletty, suurvallat eivät puuttuneet asiaan, sillä sekä Yhdysvallat että Neuvostoliitto tukivat Irakia.

Katso iranilaisen lapsisotilaan haastattelu:


Lue Historia-lehden 17/2014 artikkeli Iranin lapsisotilaista täältä:

Huom! Sinun pitää olla kirjautunut TK-Historia-lehden käyttäjäksi voidaksesi ladata artikkelin. Napsauta "Lataa artikkeli" -painiketta. Jos et ole kirjautunut sivustoon, sinulle tarjotaan mahdollisuutta rekisteröityä käyttäjäksi. Se käy nopeasti eikä maksa mitään.

Ehkä sinua kiinnostaa...