Roomassa seksiorgiat kuuluivat arkeen

Seksiä Roomassa: Pompejin kaivauksissa on löytynyt niin paljon eroottisia kuvia, että kaupunkia on pidetty oikeana paheen pesänä. Sittemmin on kuitenkin ilmennyt, että eroottinen taide ja rivotkin kuvat olivat yleisiä kaikkialla Roomassa.

Arkeologit leimasivat aikoinaan bordelliksi pompejilaisen huvilan, josta tämä seinämaalaus löydettiin. Nykyään tiedetään, että roomalaiset arvostivat eroottista taidetta.
akg/scanpix
Arkeologit leimasivat aikoinaan bordelliksi pompejilaisen huvilan, josta tämä seinämaalaus löydettiin. Nykyään tiedetään, että roomalaiset arvostivat eroottista taidetta.

Roomalaiset eivät kainostelleet seksin suhteen, eikä suorasukaistakaan eroottista taidetta pidetty tyylittömänä – päin vastoin. Jokaisella ­itseään kunnioittavalla roomalaisella oli kodissaan kookkaita seinämaa­lauksia, jotka esittivät jos jonkinlaisia ­akteja. Runoilija Ovidiuksen ­mukaan esimerkiksi moraalistaan tunnettu keisari Augustus keräsi eroottista taidetta. Ovidiuksen mukaan keisari omisti muun ­muassa maalauksen, ­joka kuvasi erilaisia seksuaalisia asentoja.

Augustuksen tytär Julia ja tämän puoliso asuivat Roomassa ­Tiberjoen rannalla huvilassa, jonka kaivauksissa on löydetty lukuisia eroottisia seinämaalauksia. Rooman yhteiskunnan tukipylväät sijoittivat mieluusti seksuaalissävytteiseen taiteeseen. Pania ja vuohta esittävä patsas on luultavasti kuulunut alun ­perin Julius Caesarin apelle, jonka ­Herculaneumissa sijaitsevan huvilan puutarhasta patsas löydettiin.

Eroottiset kuvat eivät kuitenkaan ­olleet pelkästään rikkaiden yksinoikeus. Eri puolilta Rooman valtakuntaa on löydetty kaivauksissa runsaasti eroottisilla aiheilla koristeltua keramiikkaa, öljylamppuja ja amuletteja.

--------

Lue lisää erotiikasta, pornosta ja seksistä Rooman valtakunnassa Erotiikka kuului arkeen -artikkelista. Voit ladata artikkelin pdf-tiedostona napsauttamalla alla olevaa linkkiä. HUOM! Jos haluat ladata artikkelin, sinun pitää olla reksiteröitynyt historianet.fi-sivuston käyttäjäksi. Käyttäjäksi reksisteröityminen on ilmaista ja siihen kuluu vain hetki.

Lataa käyttöoikeuksiltaan rajattu tiedosto tästä.

Tutustu myös gallerian kuviin napsauttamalla oikealla olevaa linkkiä. HUOM! Kuvat voivat tuntua joistakin kiusallisilta.

Kuninkaan lakanoissa

Uusi lehti: Virallisen rakastajattaren osa oli vaativa! Lue, millaista oli olla kuninkaan rakastajatar 1600-luvun Euroopassa.

Tarjous Historia-lehdeltä

Tilaus: Saat 6 numeroa + upean veitsisetin JA muhkean II maailmansota -erikoisnumeron VAIN 5,90 eurolla.

Tilaa uutiskirje

Historian ilmainen uutiskirje.

Uutiskirjeen tilaajana saat joka viikko:

  • Parhaat artikkelit
  • Tuoreimmat uutiset menneisyydestä
  • Viikon visan

Gallup

3 nroa + Nano-kuoritakki - 14,90

Tilaus: Saat 3 lehteä hintaan 14,90 ja kuoritakin. Säästä 110,95 euroa!

Tarkenna Historiaan

Tilaus: Kun tilaat Historian, saat 3 numeroa ja kiikarin hintaan 13,90. Säästä 111 euroa.

2 Historia-lehteä + nanotakki: Vain 5,90

Tilaus: Pysy lämpimänä ja viisastu. Voit säästää 80,60 euroa.

Suosittelisitko Tieteen Kuvalehti HISTORIAA muille?

Tilaus: Kerro mielipiteesi ja osallistu kilpailuun. Voit voittaa upeita palkintoja!

Tieteen Kuvalehti
Historia
National Geographic

Copyright © 2009 Bonnier Publications