Kaulan haavaa ei ole aiemmin havaittu, sillä se on peitetty siteillä.

Ramesses III:n kurkku viillettiin auki

Tutkijat ovat pitkään tienneet, että farao Ramesses III murhattiin palatsivallankumouksen yhteydessä. Nyt he tietävät myös, miten farao kuoli.

maanantai 20. toukokuuta 2013

Farao Ramesses III sai viillon kurkkuunsa

Tutkijat uskovat viimeinkin selvittäneensä Egyptin viimeiseksi todelliseksi faraoksi kutsutun Ramesses III:n kuolinsyyn.

Säilyneiden oikeudenkäyntipöytäkirjojen mukaan kuuluisa farao kuoli vallankaappausyrityksessä vuonna 1155 eaa., mutta tarkkaa kuolinsyytä ei ole tiedetty. Vuonna 1881 löydetyn muumion tutkimuksissa on nyt paljastanut, että faraolta on viilletty kurkku auki.

"Syvä viilto ulottuu lähes selkärankaan asti, ja se on hyvin todennäköisesti ollut tappava", kertoo professori Albert Zink italialaisesta EURAC-tutkimuskeskuksesta.

Kuolinsyy selvisi tietokonetomografiassa

Viilto havaittiin muumiolle hiljattain tehdyissä CT-kuvauksissa. Haavan päällä on side, mutta kuvissa näkyi, että viilto oli lävistänyt henkitorven ja valtimoita. Viillosta löytyi
myös amuletti, jonka tutkijat uskovat palsamoijan panneen sinne.

Oikeuspöytäkirjojen mukaan vallankaappauksen järjestivät faraon vaimo Tiji ja poika Pentaweret. Pentaweretin kerrotaan tappaneen itsensä, kun hänet oli oikeudessa todettu syylliseksi.


Ramesseksen kaulasta löytyi CT-kuvauksessa 7 sentin pituinen viilto, jonka sisällä on amuletti.

Ehkä sinua kiinnostaa...