Egyptiläiset panivat ovet lukkoon

Muinaisessa Egyptissä arvoesineet suljettiin turvaan telkien, solmujen, salaovien ja Niilin mudasta tehtyjen sinettien avulla. Egyptiläiset myös keksivät tappilukon, jonka periaatetta hyödynnetään yhä lukoissa.

maanantai 24. maaliskuuta 2014

Leijonat suojelivat egyptiläisten ovia

Muinaiset egyptiläiset alkoivat lukita kotien, temppeleiden, palatsien ja hautakammioiden ovia. Noin 300-luvulta eaa. 200-luvulle jaa. on säilynyt runsaasti lukkoja, joissa on käytetty kuva-aiheena joko makaavaa leijonaa tai pelkkää leijonan päätä.

Ovet teljettiin

Lukkoina käytettiin yksinkertaisia telkiä. Kun ovi oli auki, telki oli poissa tieltä oven puitteen syvennyksessä. Kun ovi lukittiin, talon isäntä veti teljen syvennyksestä oven eteen niin, ettei ovea enää voinut vain työntää auki.

Teljen syvennyksessä oli käytetty metallia ja rullalaakereita, jotta telki liikkui helposti edestakaisin.

Egyptiläiset keksivät tappilukon

Eräässä todennäköisesti ensimmäiseltä vuosisadalta ajanlaskumme alun jälkeen peräisin olevassa leijonalukossa on eritynen lovi sivussa. Kun ovi on teljetty, loveen on pudonnut puunpala, jonka ansiosta telkeä ei olekaan voinut noin vain siirtää pois oven edestä.

Teljissä käytettiin myös useampia putoavia kappaleita, jotka estivät teljen liikuttamisen, kunnes loviin pudonneet tapit nostettiin pois tieltä oikeanlaisella avaimella. Samaa vuosisatoja vanhaa periaatetta käytetään yhä monissa nykyaikaisissa mekaanisissa lukoissa.

Lue lisää egyptiläisten lukoista


Lataa koko TK-Historian 6/2014 artikkeli, niin voit lukea ja tarkastella kuvista, miten muinaiset egyptiläiset lukitsivat ovensa.

Huom! Sinun pitää olla kirjautunut historianet.fi-sivuston käyttäjäksi voidaksesi ladata artikkelin. Napsauta Lataa artikkeli -painiketta. Jos et ole kirjautunut sivustoon, sinulle tarjotaan mahdollisuutta rekisteröityä käyttäjäksi. Se käy nopeasti eikä maksa mitään.

Ehkä sinua kiinnostaa...