Kuvan kissamuumio on löydetty kaivauksissa Abydoksen kaupungista. Muinaiset egyptiläiset palsamoivat vuosittain tuhansia kissoja.

Egyptiläiset palsamoivat miljoonia eläimiä

Yli 3 000 vuoden aikana egyptiläiset tappoivat ja palsamoivat miljoonia eläimiä jumalia kunnioittaakseen. Tutkijat ovat nyt alkaneet tehdä kaivauksia eläinten maanalaisissa katakombeissa.

maanantai 29. heinäkuuta 2013 teksti Niels-Peter Granzow Busch

Palsamoinnista toivottiin yhteyttä jumaliin

Muinaiset egyptiläiset eivät palsamoineet vain hallitsijoitaan. Todellisuudessa eläimiä on palsamoitu lukumääräisesti paljon enemmän kuin ihmisiä. Kissoja, koiria, iibislintuja, apinoita, aaseja, krokotiileja ja lukuisia muita eläimiä tapettiin kuin liukuhihnalla, minkä jälkeen ne päätyivät muumioiksi valtaviin maanalaisiin katakombeihin.

Egyptiläiset uskoivat eläinten olevan yhdysside jumaliin. Tappamalla ja palsamoimalla eläimen tavallinen egyptiläinen toivoi pääsevänsä yhteyteen sen jumalan kanssa, jota eläin perinteen mukaisesti edusti.

Valtavia eläinten hautoja tutkitaan

Viime vuosina egyptiläiset arkeologit ovat alkaneet tehdä kaivauksia maanalaisissa katakombeissa, joihin eläinmuumiot on asetettu lepäämään. Sakkaran hauta-alueella egyptiläinen professori Salima Ikram on tutkinut muun muassa katakombia, jossa on yli kahdeksan miljoonaa koiramuumiota.

Aiemmin arkeologit ovat löytäneet myös valtavia kissojen, apinoiden ja iibislintujen hautapaikkoja. Niissä on ollut myös temppeleitä. Eläimiä kasvatettiin aikoinaan erityisillä maatiloilla, missä niiden ainoa tehtävä oli tulla tapetuksi ja palsamoiduksi jumalien palvonnan takia.

Muumioilla myös huijattiin

Miljoonien eläinmuumioiden tutkimuksissa on käynyt ilmi, ettei kaikkien muumioiden sisällä olekaan eläimiä. Useissa tapauksissa röntgenkuvat ovat osoittaneet, että esimerkiksi kissamuumiossa ei ole kissaa vaan ainoastaan tavallista Niilin mutaa. Valemuumiot ovat todennäköisesti tuoneet palsamoijien kirstuun mukavasti varallisuutta. Arkeologit toivovat uusien kaivausten paljastavan monia Egyptin eläinmuumioihin liittyvistä salaisuuksista.

Lue tästä TK-Historian 12/2013 palsamoituja eläinmuumioita käsittelevä artikkeli.

Huom! Sinun pitää olla kirjautunut Historianet.fi-sivuston käyttäjäksi voidaksesi ladata artikkelin. Napsauta ”Lataa artikkeli” -painiketta. Jos et ole kirjautunut sivustoon, sinulle tarjotaan mahdollisuutta rekisteröityä käyttäjäksi. Se käy nopeasti eikä maksa mitään.

Ehkä sinua kiinnostaa...