Bostonin kuristaja: Oliko DeSalvo syytön?

Puolentoista vuoden aikana Bostonissa murhattiin 13 naista. Poliisi käynnisti mittavan ihmisjahdin, joka päättyi, kun eräs mies tunnusti rikoksen. Hänen outo kuolemansa vankilassa on saanut monet kuitenkin epäilemään tunnustusta.

Naiset pönkittivät ovensa Bostonin kuristajan pelossa. Helpotus oli suuri, kun Albert DeSalvo tunnusti 13 murhaa vuonna 1964.
Polfoto
Naiset pönkittivät ovensa Bostonin kuristajan pelossa. Helpotus oli suuri, kun Albert DeSalvo tunnusti 13 murhaa vuonna 1964.

Boston on Yhdysvaltojen vanhimpia kaupunkeja, joka tunnetaan etenkin huippuyliopistoistaan. Vuonna 1962 kaupunki sai kuitenkin kyseenalaista kuuluisuutta, kun sarjamurhaaja alkoi piinata kaupunkia.

Tapaus ei koskaan täysin ratkennut

Vaikka suuri yleisö piti Albert DeSalvoa Bostonin kuristajana, hänen outo kuolemansa vankilassa sai monet epäilemään, että hän ei ollutkaan murhaaja. Monet asiantuntijat ovat sitä mieltä, että 13 murhan uhrit ja tekotavat poikkesivat niin paljon toisistaan, että niillä tuskin oli yksi ja sama tekijä.

Poliisilla oli kaksi päätodistajaa, jotka olivat nähneet Bostonin kuristajan lähietäisyydeltä. Kun heidän piti tunnistaa DeSalvo, he näkivät sattumalta George Nassarin, rikollisen, johon DeSalvo oli tutustunut sairaalassa ollessaan. Kumpikaan naisista ei tunnistanut DeSalvoa vaan sen sijaan Nassarin.

DeSalvon syyttömyys sai uutta vahvistusta vuonna 2001, kun hänen ja kuristajan viimeisen uhrin Mary Sullivanin ruumiit kaivettiin haudoistaan dna-analyysin tekemistä varten. Analyysin tulos oli, että Sullivanin lattialta löydetty siemenneste ei ollut DeSalvon. Samoihin aikoihin esitettiin teoria, jonka mukaan Sullivanin murhasi hänen asuinkumppaninsa miesystävä.

Yksi todistaja oli kuullut asunnosta änkyttävän miehenäänen murhan aikoihin, ja tuntomerkki sopi miesystävään. Mies ei läpäissyt kahta hänelle tehtyä valheenpaljastustestiä. Se ei kuitenkaan riittänyt syytteen nostamiseen.

Lue lisää Bostonin kuristajasta

Kirjaudu sisään ja lue koko artikkeli: napsauta alla olevaa Lataa-painiketta.

Lataa käyttöoikeuksiltaan rajattu tiedosto tästä.

Uusi lehti: Aleksanteri Suuri ja sotanorsut

Uusi lehti: Lue Aleksanteri Suuren sotaretkestä Intiaan, jossa hän ensimmäistä kertaa kohtasi sotanorsuja.

Historia ja japanilaiset veitset

Tilaus: Hurmaa päivällisvieraat historian tuntemuksella ja tyylikkäillä japanilaisilla veitsillä. Kun tilaat Historia-lehden, saat 2 numeroa ja Hasaki Omakase -veitsisetin hintaan 5,90!

Tilaa uutiskirje

Historian ilmainen uutiskirje.

Uutiskirjeen tilaajana saat joka viikko:

  • Parhaat artikkelit
  • Tuoreimmat uutiset menneisyydestä
  • Viikon visan

Gallup

Kuoritakki + 3 Historia-lehteä vain 14,90

Tilaa nyt: Saat 3 lehteä hintaan 14,90 ja kuoritakin. Säästä 110,95 euroa!

Tarkenna Historiaan

Tilaa nyt: Kun tilaat Historian, saat 3 numeroa ja kiikarin hintaan 13,90. Säästä 111 euroa.

2 Historia-lehteä + nanotakki: Vain 5,90

Tilaus: Pysy lämpimänä ja viisastu. Voit säästää 80,60 euroa.

Tieteen Kuvalehti

Quiz Battle

Testit: Tieteen Kuvalehden Quiz Battle -peli

Tieteen Kuvalehti
Historia
National Geographic

Copyright © 2009 Bonnier Publications