USA:n pahin sarjamurhaaja: Ted Bundy

Ted Bundy menestyi opinnoissaan, teki vapaaehtoistyötä ja osallistui republikaanisen puolueen toimintaan. Tuttavat pitivät Bundya varmana tulevaisuuden menestyjänä, mutta hänestä tulikin väkivaltainen murhaaja, joka päätti päivänsä sähkötuolissa.

Taustaa: Ted Bundy oli mukavan tuntuinen mies, joka hurmasi opettajansa ja tuttavansa. Hän kuitenkin haaveili väkivaltaisesta seksistä ja naisten sieppaamisesta ja alistamisesta.

Tapahtumat: Vuosina 1974–1978 Bundy murhasi ainakin 36 – mahdollisesti jopa sata – naista eri puolilla Yhdysvaltoja, muun

muassa Washingtonin, Utahin, Coloradon ja Floridan osavaltioissa.

Seuraukset: : Ted Bundy tuomittiin kuolemaan vuonna 1979, mutta useiden vetoomusten vuoksi teloitusta lykättiin ja se tapahtui lopulta vasta 24. joulukuuta 1989.

l97l, Seattlen kriisipuhelin, Washington

Ted Bundyn elämä näytti olevan kunnossa: hän menestyi niin opinnoissa, työssä kuin rakkaudessakin. Hän jopa aloitti vapaaehtoistyön auttavassa puhelimessa.

Tullessaan vuoroonsa kriisipuhelimeen Ann Rule näki toimistolla nuoren miehen, jota ei ollut tavannut aiemmin. ”Tässä on Ted Bundy”, kollega esitteli miehen Rulelle. ”Olette tänään samassa vuorossa.”

Bundy nosti katseensa ja hymyili. Hänellä oli sileä leuka ja siistit hiukset – ei pitkää kuontaloa, kuten nuorilla miehillä yleensä. Hänen pöydällään oli läjä kurssikirjoja. Bundy haki pyytämättä Rulelle kupillisen kahvia, ja tämä ajatteli heti pitävänsä miehestä.

Bundy katseli mietteliäästi puhelimia; monet soittajista hautoivat itsemurhaa, ja heidät oli saatava unohtamaan sellaiset ajatukset. ”Uskotko, että selviämme tästä kunnialla?” hän kysyi. ”Toivon niin”, Rule vastasi 24-vuotiaalla Bundylla näytti olevan kaikki kunnossa. Hän menestyi hyvin psykologian-opinnoissaan, ja hän toimi republikaanisen puolueen vaalityöntekijänä Washingtonissa. Puolueessa hänelle ennustettiin menestyksekästä uraa, mahdollisesti politiikan saralla.

Bundy oli kihloissa, ja hänen morsiamensa selvästikin palvoi häntä – eikä mikään ihme, Rule ajatteli. Bundy oli älykäs, kohtelias ja Rulen mielestä jopa varsin hyvännäköinen.

Ann Rule tutustui Ted Bundyyn vapaaehtoistyössä ja piti tätä hurmaavana. Hän kirjoitti myöhemmin Bundysta kirjan.

Ensimmäine päällekarkaus - 4. tammikuuta 1974

Ted Bundy oli pitkään fantisoinut väkivaltaisesta seksistä ja alistamisesta. Nyt hän ei pystynyt enää hillitsemään halujaan.

Joni Lenz oli mennyt nukkumaan. 18-vuotias arka tyttö asui yliopiston lähellä opiskelija-asuntolassa, ja kaikki asukkaat olivat unessa.

Kukaan ei nähnyt, kun Ted Bundy pimeän turvin pujahti sisään kellarinovesta. Hän suorastaan tärisi vaaran aiheuttamasta jännityksestä ja kiihtymyksestä. Bundy avasi hiljaa huoneen oven ja hiipi Lenzin sängyn luo.

Bundy iski naista metallitangolla päähän niin, että tämä menetti tajuntansa. Sitten hän löi uudestaan. Seuraavaksi hän tunki gynekologien käyttämän instrumentin väkivaltaisesti Lenzin sisään. Hän pakeni paikalta jättäen naisen pahoinpideltynä ja tajuttomana makaamaan.

Kuninkaan lakanoissa

Uusi lehti: Virallisen rakastajattaren osa oli vaativa! Lue, millaista oli olla kuninkaan rakastajatar 1600-luvun Euroopassa.

Tarjous Historia-lehdeltä

Tilaus: Saat 6 numeroa + upean veitsisetin JA muhkean II maailmansota -erikoisnumeron VAIN 5,90 eurolla.

Tilaa uutiskirje

Historian ilmainen uutiskirje.

Uutiskirjeen tilaajana saat joka viikko:

  • Parhaat artikkelit
  • Tuoreimmat uutiset menneisyydestä
  • Viikon visan

Gallup

3 nroa + Nano-kuoritakki - 14,90

Tilaus: Saat 3 lehteä hintaan 14,90 ja kuoritakin. Säästä 110,95 euroa!

Tarkenna Historiaan

Tilaus: Kun tilaat Historian, saat 3 numeroa ja kiikarin hintaan 13,90. Säästä 111 euroa.

2 Historia-lehteä + nanotakki: Vain 5,90

Tilaus: Pysy lämpimänä ja viisastu. Voit säästää 80,60 euroa.

Suosittelisitko Tieteen Kuvalehti HISTORIAA muille?

Tilaus: Kerro mielipiteesi ja osallistu kilpailuun. Voit voittaa upeita palkintoja!

Tieteen Kuvalehti
Historia
National Geographic

Copyright © 2009 Bonnier Publications