Renessanssimaalarit jäljittelivät antiikin tapaa kuvata alastomia miesvartaloita myös uskonnollisissa aiheissa.

Mestaritkin pitivät miehistä

Michelangelo sai vaikutteita kylpylöistä, joissa kävi homoja, ja Leonardo da Vinci sai syytteen suhteesta miesprostituoituun.

maanantai 4. helmikuuta 2013 teksti Emrah Sütcü

Monet renessanssin suurista taiteilijoista olivat kaikesta päätellen homoseksuaaleja.

Esimerkiksi Michelangelo kuvasi runoissaan ja kirjeissään suhteitaan miehiin. Pisan yliopiston tutkijan Elena Lazzarinin mukaan Michelangelon freskot Sikstuksen kappelissa ovat saaneet vaikutteita hänen vierailuistaan kylpylöissä ja homoille tarkoitetuissa bordelleissa.

Leonardo da Vinciä syytettiin homosuhteesta

Michelangeloa ei ilmeisesti vainottu hänen taipumustensa vuoksi, mutta Leonardo da Vinci sai kokea Firenzen homoseksuaalisuuden vastaiset lait nahoissaan vuonna 1476, kun tuolloin 24-vuotias Leonardo pidätettiin syytettynä suhteesta miesprostituoituun.

Säilyneistä oikeuden asiakirjoista selviää, että syytteet Leonardoa vastaan hylättiin kahden oikeudenistunnon jälkeen ”todisteiden puuttuessa”. Todennäköisesti syytteiden hylkäämisen taustalla vaikutti se, että Leonardolla oli vaikutusvaltaisia ystäviä Firenzen ylhäisissä perheissä.

Jotkut tutkijat ovat tulleet siihen tulokseen, että myös esimerkiksi maalarit Rafael ja Sandro Botticelli kuuluivat niihin renessanssiajan miestaiteilijoihin, jotka pitivät miehistä.

Lue lisää Firenzen historiasta homojen kaupunkina

1400-luvulla Firenzen kaupungin johto yritti kitkeä homoseksuaalisuutta kaupungista muun muassa prostituoitujen, vihjelaatikoiden ja vakoojien avulla. Napsauta alla olevaa painiketta ja lataa kiinnostava artikkeli Firenzen historiasta homojen kaupunkina.


Huom! Sinun pitää olla kirjautunut historianet.fi-sivuston käyttäjäksi voidaksesi ladata artikkelin. Napsauta Lataa-painiketta. Jos et ole kirjautunut sivustoon, sinulle tarjotaan mahdollisuutta rekisteröityä käyttäjäksi. Se käy nopeasti eikä maksa mitään.

Ehkä sinua kiinnostaa...