YK yrittää pelastaa sodan runteleman Syyrian kulttuuriaarteita pommituksilta, tahalliselta tuhoamiselta ja ryöstelyltä.
© Ria/Polfoto

Italian maanjäristys viivästyttää YK:n pelastusoperaatiota Syyriassa

Italiassa kesällä sattunut maanjäristys on viivästyttänyt YK:n nimittämän erikoisyksikön työtä Syyrian tuhotumisvaarassa olevien kulttuuriaarteiden pelastamiseksi.

perjantai 18. marraskuuta 2016 teksti Nanna Apergis
Italia ja YK sopivat helmikuussa 2016, että YK:n rauhanturvaoperaatiot eivät koske vain ihmisiä vaan myös kulttuuriperintöä. 


YK nimitti tuolloin italialaisista historioitsijoista, tutkijoista ja sotilaista kootun erikoisyksikön, jonka tarkoituksena on matkustaa Syyriaan pelastamaan alueen arvokasta kulttuuriperintöä ISISin ja ryöväreiden tuhotöiltä. 

Keski-Italiassa elokuussa sattunut voimakas maanjäristys on kuitenkin viivästyttänyt operaation aloittamista. 

LUE LISÄÄ: Sota uhkaa Lähi-idän kulttuuriperintöä

Muinaismuistot ja historia ovat identiteetin perusta

Italian maanjäristys, jonka voimakkuus oli 6,2 Richterin asteikolla mitattuna, uhkasi tuhota korvaamattoman arvokasta kulttuuriperintöä Italiassa.


Niinpä YK:n uusi erikoisyksikkö lähetettiinkin Syyrian sijasta italialaiseen Amatricen kaupunkiin, jossa se on tähän mennessä onnistunut pelastamaan raunioista jo 900 arvokasta historiallista esinettä. 

”Ryhmän jäsenet on koulutettu toimimaan erilaisissa kriisitilanteissa. Emme halua, että ihmiset, jotka ovat menettäneet kaiken vaikkapa maanjäristyksessä, menettävät myös muinaisesineet, jotka luovat perustan heidän identiteetilleen," toteaa Italian armeijan kulttuuriperinnöstä vastaavan yksikön päällikkö Fabrizio Parrulli.

LUE LISÄÄ: Haudanryöstäjät uhkaavat Egyptin muinaisesineitä

Tuntomerkkinä siniset kypärät

Erikoisyksikkö, jonka jäsenet käyttävät muiden YK:n alaisten yksiköiden tapaan kentällä sinistä kypärää, on koulutettu suojelemaan ja pelastamaan kulttuuriaarteita vaarallisilla alueilla, torjumaan muinaisesineiden ryöstelyä ja estämään varastettujen muinaisesineiden myyntiä. 


Vielä ei tiedetä, milloin yksikkö voi matkustaa Syyriaan ja aloittaa työnsä siellä. 

Ehkä sinua kiinnostaa...